Kategoriler
Makaleler

Boyun Fıtığı Ozon Tedavisi

Yaşamının bir döneminde boyun ağrısından yakınmayan insan oldukça azdır. Boyun ağrıları, boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga etrafındaki kas ve bağların bozukluğu sonucu oluşur.Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı bazı olgularda sadece ensededir. Bazı olgularda ise enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğüse doğru yayılabilir. Sıklıkla hastanın boyun hareketlerinde kısıtlılık oluşur. Kola ve ele yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük hissi, baş dönmesi, sersemlik hissi sık dile getirilen yakınmalardır. Boyun ağrısı bazen kişinin günlük yaşam aktivitelerini etkileyerek yaşam kalitesini bozabilir.

Boyun omurga duzleşmesi

Boyunda en sık rastlanılan boyun omurga düzleşmesi; Boyundaki omurga veya omurgalarda oluşan eksen kayması, omurga eklemlerde oluşan asimetrik düzen, dolaysıyla, boyun kasların aşırı gerilmesi ile oluşan aks düzleşmesidir. Normalde “C” harfi şeklinde olan boyun düz bir çizgi şeklini alır.

– Boyun düzleşmesinin belirtileri; Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (vertebral arterler) baskı görür veya gerilir, Beyine yeterince kan gidemez, beyin baskı görür, kişide boyun ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, bulantı, sürekli depresyon hal, unutkanlık gibi şikâyetler ile kendini gösterir. Tedavi edilmezse daha ileri safhalarda boyun fıtığına neden olur.

– Boyun düzleşmesi teşhisi; Boyun düzleşmesi teşhisi için uygulanacak en iyi yöntemler fiziksel muayene, X-ray ve MR filmi çekimidir.

Boyun fıtığı
Omurgayı oluşturan kemiklerin arasındaki diskin zamanla zayıflamasıyla disk içeriği dışarıya doğru fırlar. Fıtıklaşma sonucu sinir kökü ya da omuriliğin üzerine baskı oluşabilir. Sinir kökü sıkışması ile kola ve ele yayılan şiddetli ve yanıcı ağrı, uyuşma, karıncalanma, ileri olgularda da el veya kolda kas güçsüzlüğü görülebilir.

Nasıl önlem alınmalı?
Boyun duruşunun (postür) düzgün olması ve boyun-sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boyunda travmadan ve tekrarlayıcı stresten kaçınma, düzgün beslenme ve fiziksel aktivite yapma, sigarayı bırakmak, iş yerinde ergonomik düzenlemeler yapmak gereklidi

Boyun fıtığın dan korunmak için ; Çocuklar ergenlik çağından önce en az bir kere, sonra aralıklarla tüm omurga muayenesi nin yapılması gerekmektedir.

Boyun ağrısı çekenlere öneriler:

  • Çalışmanıza sık ara verin. Masada veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkın, kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın.
  • Çalışma sandalyenizi ve bilgisayarınızı ayarlayın. Otururken kalçalarınızın hizası dizlerinizden hafifçe daha yukarıda olmalı, baş ve boyun doğru pozisyonda olmalıdır.
  • Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp uyuyakalmayın!
  • Telefonun ahizesini uzun süre omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın.
  • Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın.
  • Omurga sağlığı için yürüyün ve yüzün

Sık aralıkla devam eden boyun, omuz, kol ve sırt ağrılarımız ve beraberinde baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, uykusuzluk vs gibi akut veya iltihabi bir şikayetle birlikte ortaya çıkmış ise, bu ağrılar ve gerisinde yatan rahatsızlığın sebebini bulmak ıçın, gerekli teşhis tahlil ve tetkiklerle bulmak gerekir, ilaç ve diğer korucu tedavine rağmen ciddi bir sonuç elde edilememiş, geçmek bilmeyen boyun, omuz, kol ve sırt ağrıları devam ediyorsa. sık aralıkla boyun tutulması oluyorsa , mutlaka uzman hekime başvurulması tedavi yapılması gerekir.

Bu tür şikayetler özellikle masa başı iş yapanlar, sürekli direksiyon başındaki söfürler, bankalarda, borsada çalışanlar, mesaisi bilgisayar başında geçen operatörler vs. Bu ve benzeri meslek gruplarında sık görülmektedir. Son zamanlarda her gurup ve yaşlarda hastalığın artış olduğu veriler ile gözlemlenmekte. Boyun fıtğı artık genç nesilde sik rastlıyoruz.

Ozon tedavisi ile nasıl bir uygulama yapılıyor.

Önce hastaların boyun MR ları ve fizik muayeneleri yapılıyor. Motor kayıp yani hastanın kaslarını çalıştıramayacak kadar ileri boyun fıtığı olması, ileri derecede duyu kusuru varsa ve bunlar yeni başlamışsa ameliyat endikasyonunun değerlendirilmesi önemlidir. Hastanın ağrı şikayetleri devam ediyor, ancak motor kaybı yoksa yani kas gücü kaybı oluşmamışsa zaman kaybetmeden tedaviye başlanması önemlidir. Bu sadece ozon tedavisi için değil fizik tedavi içinde geçerlidir. Aynı zamanda boyun kaslarını zorlayan bilgisayar ekranına uzun süre bakma, eğilerek çalışma gibi boyun kaslarını zorlayan hareketlerden uzak durulmalıdır. Uyku düzeni iyi olmalı, gerekirse uyku ilaçları ile uyku düzeni sağlanmalı aşırı stres gibi boyun kaslarının kasılmasına neden olan etkenlerden uzak durulmalıdır. Ozon tedavisi fıtığın olduğu bölgeye enjeksiyonlar halinde yapılır. Uygulama genellikle 10 seans yapılmakta yeterli sonuç alınmazsa seans sayısı arttırılmaktadır. İleri ağrısı olan hastalarda önce botoks enjeksiyonu yapılmaktadır.

 

Bursa Seo, Bursa Sosyal Medya, Oriflame, Bursa Lazer Epilasyon

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir