Kategoriler
Ozonun Kullanıldığı Hastalıklar

Damar sertliği ve damar tıkanması

Kalp ve damar hastalıklarının çoğu damar sertliği ile başlar ve damar tıkanıklığı ile sorun iyice artmış bir şekilde hastalık olarak ortaya çıkar. Damar sertliği,  yavaş gelişen damar tıkanıklıklarının en önemli nedenidir. Damar sertliğinin nedenleri arasında kandaki yüksek kolesterol düzeyleri, hipertansiyon, diyabet, sigara kullanımı, genetik faktörler sayılabilir.

Damar sertliğinin temelinde damar duvarında birikmiş yağ hücrelerinin oluşturduğu plaklar bulunur. Zaman içinde bu damar duvarındaki plaklar üzerinde öncelikle kan pıhtıları azar azar birikir, ardından bu oluşum üzerine kalsiyum birikerek damar sertliğinin artmasına neden olur, hipertansiyonun oluşmasında da temel etken damar sertliğidir. Bu damar duvarında biriken yağ ve pıhtıların artması ile damar çevresi iyice daralır, özellikle yarısından fazlasının daralması ile kan akımı iyice engellenmeye başlayınca vücudumuzda çeşitli belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Öncelikle hafif tıkanıklıklarda, uzun zaman yürüme ile bacakta ağrı, uyuşma ve tıkanıklık artıkça güçsüzlük ve yürüyememe şikayetleri ortaya çıkmaya başlar. Tıkanıklığın daha fazla artması ile daha az mesafe yürüme ile ağrı ortaya çıkar, son aşamada ise hasta dinlenirken ağrı vardır. Tıkanıklık tam olunca bacakta kanlanma ve beslenme iyice bozulur, sonuçta dokularda iyileşmeyen yaralar ortaya çıkmaya başlar.  Erken dönemde kanı sulandıran, dolaşımı artıran ilaçlarla ve özellikle ozon tedavisi ile tama yakın düzelme sağlanırken, geç başvuran hastalarda çeşitli ameliyatlar yapılması gerekebilir, hatta bu bacağın kesilmesi gerekebilir.

Damar sertliği ve damar tıkanması sonucu dokların kanlanması ve dolayısıyla oksijenlenmesi bozulur. Bu tip problemler özellikle şeker hastalığı, hipertansiyon gibi hastalıkla artabilir, kalp krizi, felç gibi hastalıkların temelinde de damar sertliği ve damar tıkanıklığı vardır, bu hastalıklar damar sertliğinin ve damar tıkanıklığının en son aşamasıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir