Kategoriler
Medikal Estetik Hizmetleri

Botox Uygulamaları

Vücudumuzun en büyük organı olan cildimiz hayatımız boyunca çeşitli etkilere maruz kalır. Cildimizin doğal bir yaşlanma süreci vardır. Ortadan kaldıramadığımız bir etken olan yer çekimi nedeniyle cildimiz zaman içinde sarkar ve sarkmaya bağlı derin katlanmalar oluşur. Cildin yaşlanmasını hızlandıran diğer bir etkende güneştir. Güneş cildin elastik yapısını bozar ve kendi kendini yenileme kapasitesini azaltır. Ayrıca gözleri kısan mimik hareketini arttırır. Tüm bunlara rağmen yüzdeki yaşlanmayı en çok hızlandıran şey aşırı mimik kullanımıdır. Yüz ifadesini oluşturan mimik kasları cildimizi çekerek ve bırakarak zamanla artan mimik çizgilerini oluşturur.

Gençlikte kasların çekimi nedeniyle oluşan çizgiler ciltteki elastik lifler nedeniyle hemen eski haline döner. Mimik kaslarının uzun yıllar aynı bölgedeki cildi çekmesi ile kırışıklıklar kalıcı olmaya başlar. Mimik hareketleri daha belirgin olan kişilerde çizgiler erken yaşlarda oluşmaya başlar.Bunu anlayabilmemiz için yeni aldığımız bir ayakkabının kullanıma bağlı ön yüzeyinde oluşan kırışıklıkları ve zamanla buralarda oluşan çatlakları düşünebiliriz. Ayak hareketlerine bağlı artık ayakkabı derisi dayanamamış ve zamanla belli noktalardan kırılmış ve çatlamıştır. Artık ilk satın alındığı gibi parlak ve pürüzsüz değildir. Ne kadar boyarsak boyayalım asla orijinal hali gibi değildir.

Oysa insan cildinde canlılık, kan akımı ve onarım kapasitesi nedeniyle bu çatlaklar uzun yılar sonra oluşmaktadır. Yinede göz ve ağız çevresi mimik adalelerinin yoğun yerleşimi nedeniyle en hızlı yaşlanan bölgemizdir. Mimik kasları ağız ve göz çevresinde yoğunlaşmıştır. Bu kaslar en yoğun kullandığımız kaslardır. Yüze ifadeyi verirler. Yani farkında olmadan konuşurken, gülerken, kızarken, ağlarken,şaşırırken korkarken, yerken… Ama özellikle göz bozukluğu yada yoğun gün ışığı altında rahat görebilmek için gözlerimizi kıstığımızda göz çevresi kırış,kırış olabilir. Bu kırışmaları otuzlu yaşlara kadar kası örten cilt kamufle eder. Ama git, gide cildi zayıf ve elastikiyetini kaybetmiş hatlardan kırışmaya başlar.

Yıllar geçtikçe kırışıklıklar artar ve yenileri eklenir. Daha sonra göz çevresindeki mimik kaslarda deformasyon ve sarkma, göz çukuru içindeki yağ dokusunda fıtıklaşma ve en sonunda kaş ve elmacık kemikleri üzeri cilt ve yağ dokusunda aşağıya kayma olur. Daha sonra göz kapakları düşer ve kişi etrafını daha rahat görebilmek için kaşlarını kaldırır. Bu kez alın da kırışmıştır. Yani göz ve ağız çevresindeki yaşlanma oldukça karmaşık bir olaydır. Bu saydıklarımın hepsi ya da yalnızca bir kısmı problem olarak karşımıza çıkabilir.

Hastalar sıklıkla otuzlu yaşlarda ince kırışıklıklar nedeniyle ilk başvurularını yapıyorlar. İyi bir muayene ile görme bozukluğu (miyop gibi) varsa saptanıp tedavi ediliyor. Bu bile kırışıklık oluşması için bir etken. Alkol ve sigaranın cilt yıpranmasına etkileri anlatılıyor Çünkü kılcal damar ağı en çok cilt içinde var ve tek bir sigara neredeyse altı saat buradaki kan akımını bozabilir. Gücü tükenen cilt daha kolay kırışır. Hastalardan en çok tepki burada geliyor. Falanca hanım hem alkol, hem de sigara içermiş, ama yinede en iyi durumda olan arkadaşları oymuş gibi. Tabi hastalara genetik faktörlerinde çok önemli olduğunu ama hor kullanma ile hiç bir gücün yaşlanmayı durduramayacağını anlatıyoruz. Bu arkadaşlarının birkaç sene içinde çok daha kötü durumda olacaklarından üzülerek bahsediyoruz. Diğer bir durumda tiroit bezi bozukluklarıdır. Bunlar saptanırsa bazı kapak problemleri tıbbi tedavilerle düzelir.

Otuz yaş gurubuna en çok botoks uyguluyoruz. Bu ürün sanıldığı gibi bir yılan zehiri değil. Toksik etkileri ortadan kaldırılarak insanlara yıllardır uygulanan bir ilaç. Ama estetik cerrahide 18 senedir kullanılıyor. Bence bilgisayar ve interneti takiben yüzyılın en önemli buluşudur. Botoks kırışıklık tedavisinde çok faydalı. Kaş arasındaki çatma çizgileri, alındaki kırışıklıklar, göz çevresindeki kırışıklıklar, burun sırtındaki buruşmalar, dudak ve çenedeki derin kırışmalar,borun ve dekolte bölgesindeki kırışmalar botoks ile tama yakın düzelir. Ne yazık ki yaşlanma kırışmadan ibaret değil. Zamanla yağ fıtıkları, kas ve ciltte aşağı kayma, kaşlarda düşme göz altlarında çökme ve kemiğin ortaya çıkması gibi yanaklara varan sarkmalar olabiliyor. Bunların hiçbirine botoksun faydası yok.Daha ileri yaşlarda görülen bu durumların hemen hepsi ameliyatlarla düzeliyor.

Botoks hakkında bilmek istedikleriniz…

Buradaki soruların cevapları estetik cerrahlar ve hastalar arasında farklılık gösterebilir. Biz burada kendi doğru cevaplarımızı vermeye çalıştık. Bu nedenle buradaki cevaplar doğru cevaplar olsa da alternatif olan yöntem ve uygulamalar yanlış olarak algılanmamalıdır. Ve unutmayın ki her hastanın ameliyat sonrası farklıdır. Ama yinede her hekimin kendi içinde yüksek bir standardı oluşmuştur. Biz burada kendi standartlarımızdan bahsederek kısmen diğer olasılıkları da sıralayacağız.

Botoks nasıl etki ediyor?

Botoks düşük dozlarda bile mimik kaslarının gücünü azaltabilen bir ilaçtır. Tek bir uygulamayı takiben bu etkisi 4 -6 ay kadar uzayabilmektedir. Yüz anatomisini çok iyi bilen uzman plastik estetik cerrahlar için uygulaması çok zor değildir. Ama esas zor olan hastayı analiz ederek hastanın ihtiyaçlarını saptamak ve buna ulaşabilmek için uygulanacak doz ve bu dozu enjekte edecek alanın doğru saptanabilmesidir.ozon terapi

Botoks yılan zehri midir?

Hayır botoks bir yılan zehiri yada bir başka hayvandan elde edilen zehir değildir. Uzun yıllardır tıpta kullanılan ve bir bakteri tosininden elde edilen ilaçtır. Tıpkı penisilinler ve benzeri mikroskobik canlı yada mantardan elde edilen ilaçlar gibi bir bakteri toksininin işlenerek ilaç haline sokulmuş formudur.Estetik cerrahiye uygun doz ayarlaması yapılmış formda imal edilmektedir.

Botoks yaptırırsam yüzüm şişer mi?

Sanılanın aksine botoks bir dolgu maddesi değildir ve yüzde şişlik oluşturmaz. İlaç çok ufak dozlarda cilt altına yapılır ve saatler içinde buradan uzaklaşarak yok olur. Sadece mimik kaslarında çok özel bir noktayı bir kez etkiler ve bu etki aylarca devam eder.

Botoksla şaşkın bir ifadem olur mu?

Botoks uygun olmayan dozlarda kullanılırsa yüze şaşkın ifade verebilir. Bu doz azlığı yada doz fazlalığı nedeniyle görülen ve istenmeyen bir görünümdür. Dozun az yada fazla olmasında 50 ve 25 rakamları arasında ki kadar büyük bir uçurum yoktur. Fazla doz 50 ise az gelen doz 45 kadardır. Hastalar kendilerine fazla doz yapılırsa etkinin daha iyi olacağına inanırlar. Oysa bu yanlıştır. Her hasta ve her bölgesi için hekim kendi tecrübesi ölçüsünde bir tedavi ve dozaj planlar. Ve bu dozları geçmemeye özen gösterir. Çünkü eksik doz varsa bir hafta on gün içinde saptanarak ilave yapılması mümkündür. Zaten ilaç bu sürede ancak etki eder.Ama fazla doz varsa geri almak imkansızdır. Ancak başka taktikler ve bazen ilaçlarla bu fazla doz etkileri kamufle edilir.

Botoks yaptırdım ertesi gün ne olur?

Botoksun etkisi ertesi gün görülmez.İlaç 4. gün etkimeye başlar, en iyi görüntü 2.veya 3. haftadan sonra gözlemlenir.

Botoks yaptırsam aynı gün çalışabilir miyim ?

Botoks iş kaybına neden olmaz.Uygulamadan Hemen sonra çalışabilirsiniz.

Yıkanabilir miyim?

Evet birkaç saat sonra yıkanabilirsiniz. Özel bir rejimi yoktur. Hemen uygulamadan sonra bir şeyler yer ve içebilirsiniz.

Botoks kimlere yapılmaz ?

Kasları zaten zayıf çalışan insanlara Ör: miyasteneni v.b güç kaybı yaratan kas ve sinir sistemi hastalarına yapılmamalıdır. Daha önce göz kapağı yada alın bölgesinden ameliyat olanlara ise daha dikkatle yapılmalıdır. Bu hastalar uygulamayı takiben yarım saat kadar alınları geride sırt üstü yatar pozisyonda istirahat etmelidirler.

Botoks terlemeye iyi gelir mi?

Evet. Aşırı derecede alın, el, ayak ve kol altı terlemesi olanlar botoks uygulaması ile bu sorunlarından kurtulabilirler. Tedavinin yılda iki yada daha çok tekrarı gerekebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir